eg-nav-slide-down
eg-logo-orig
Søg

Ludomani


Definition

Ifølge Sundhedsstyrelsen, er ludomani = ”spillelidenskab”, og det er defineret som en afhængighedstilstand, der er: “Karakteriseret ved hyppigt gentagne episoder af spillelidenskab, som dominerer personens liv på bekostning af sociale, arbejdsmæssige og familiemæssige værdier og forpligtelser”.

Det betyder, at ludomanen ikke bare spiller, fordi det er sjovt. Han spiller ikke engang, fordi det er blevet en sport. Han er så afhængig af spil, at han kan blive stresset og irritabel, hvis han ikke kan komme til at spille. Spil er ikke bare noget, ”han går op i”. Det er  blevet vigtigere end arbejde, uddannelse, familie, kæreste, venner og  fritidsinteresser. Ludomanen bruger meget tid og mange penge på at spille – måske også penge, som han ikke kommer til på helt ærlig vis. Ludomanen kan have tendens til at lyve og snyde for at komme til at spille – sågar udnytte mennesker, han ellers holder af. Med ludomani følger ofte en hastigt  voksende gæld – og omvendt et hastigt faldende humør. 

Hvem bliver ludomaner?

Ludomani kan ramme mennesker fra alle dele af befolkningen: Mænd, kvinder, unge, gamle, rige, fattige, indvandrere og etniske danskere. Vi ved også, at det generelt er de ”hurtige spil” – spil, hvor det hurtigt bliver afgjort, om man har tabt eller vundet – der giver størst risiko for at blive afhængig. Derfor er spilleautomater i risikozonen, og netop derfor er det vigtigt at være opmærksom på sunde spillevaner og signaler, når du spiller på automater. 

Følger af ludomani

Ludomani er ikke den mest udbredte lidelse i Danmark. Vi regner med, at ca. 1% af befolkningen lider af ludomani. Men for de få, som rammes, kan det have meget store konsekvenser. Det ovenfor beskrevne er som sådan slemt nok i sig selv, men lægger man hertil, at ludomaner er i højrisikozonen for andre psykologiske problemer, som f.eks. misbrug af alkohol og/eller stoffer og for både angst og depression, bliver billedet endnu mere alvorligt. Derudover tærer en spilafhængighed også voldsomt på familielivet. Flere undersøgelser viser en langt højere skilsmisserate hos ludomaner, og der er tal, der endda indikerer en overrepræsentation af ludomaner, der oplever flere skilsmisser gennem livet.Der er derfor god grund til at gribe ind så hurtigt som muligt – og heldigvis er der gode muligheder for  hjælp og behandling. Det kan du læse mere om her

http://www.ludomanilinjen.dk/behandling